Barion Pixel
Matrica rétegek

Matrica felragasztása

Matricázd fel! Mi is lehetne az első MatricázdFel blog témánk, mint a matrica felhelyezése. (A témában IDE kattintva egyéb leírást is találhattok.) Különböző típusú matricákról beszélhetünk, így első sorban nézzük a sima, egy színű matricákat. Ez a típus kerülhet autóra, falra, bútorra, laptopra, üvegre, tükörre és egyéb műanyag felületekre is.

Ez a matrica típus 3 különböző rétegből áll: 1. applikáló fólia, 2. maga a matrica, 3. pedig a hordozó réteg. Az első réteg arra szolgál, hogy felhelyezéskor egyben tartsa a matricát. Arra gondoljatok, hogy sok matricánk kisebb darabokból adódik össze, ha ez a réteg nem fogná össze őket, akkor egyesével kellene a picike darabokat a felületre ragasztani. Az applikáló fóliának köszönhetően a matrica hiába áll picike darabokból, akkor is egyben tartja a réteget, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a felragasztást. A képen egy csivava matricát láthattok applikáló fóliával ellátva.

Matrica applikáló réteggel

Matrica felhelyezése

Tartsunk ott a folyamatban, hogy már tudjuk pontosan hova szeretnénk ragasztani a matricánkat. Különböző felületek különböző felhelyezési technikákat igényelhetnek a matrica méretétől függően, így jelen esetben nézzünk egy sima egyenes felületet egy közepes méretű matricával. (A többi felületre további blog témában térek ki.) A felületet szükség szerint érdemes megtisztítani, tisztítószeres ronggyal vagy nedves anyaggal, ez is a felülettől függ. Miután megtisztítottuk töröljük teljesen szárazra! Készítsünk elő egy darabka tiszta anyagot, majd a felragasztáskor lehet szükségünk rá.

Vegyük kezünkbe a matricánkat. A matricának az a „teteje”, ahol látszódik maga a matrica. Mivel applikáló réteggel van ellátva, így csak nagyjából kivehető a minta. (Az első matrica applikáló fólia nélkül, a második applikáló fóliával, a harmadik pedig a matrica hátulját mutatja.)

Matrica rétegek

A matrica alsó rétegét kell teljesen eltávolítani. Érdemes a matrica egyik végétől a másikig haladni, figyelve rá, hogy a matrica minden kis részlete az applikáló rétegen maradjon. Az applikáló rétegnél észre fogjátok venni, hogy a belső fele ragad, ennek köszönhetően tartja magán, egyben a matrica darabokat. Miután eltávolítottátok az alsó réteget, akkor a matrica felső kis részét illesszétek a felületre, ahova a matricát ragasztani szeretnétek. Ne a teljes matricát nyomjátok rá azonnal, mert akkor levegő buborékok maradhatnak a matrica alatt! A matrica többi részét még tartsuk el egy kicsit a felülettől. Most kellene elő vennünk az előkészített rongyot, amit az ujjunkra, ujjainkra húzunk. Mindenki arra a kezére húzza, amelyikkel ügyesebb. Én a jobb mutató ujjamra szoktam ráhúzni, rátenni. Erre azért van szükség, hogy ne a sima ujjunkat húzogassuk a felületen. (Jelen esetben az applikáló réteg miatt nem kell annyira vigyáznunk a felület dörzsölésével, akár csak az ujjunk is elegendő lehet, de a sima matricák esetében óvjuk a matrica felületét is az anyaggal) Felülről lefelé haladva, jobbról ballra húzogassuk az ujjunkat, ujjainkat a felületen, szép lassan lefelé haladva, a másik kezünkkel pedig engedjük a felület felé az eltartott matricát. Ezzel szépen a felületre simítjuk a matricát. Én a pontos felhelyezés miatt szeretek fentről lefelé haladni, de jobbról balra vagy balról jobbra is lehet kezdeni, attól függően, hogy melyik kezünkkel vagyunk az ügyesebbek. Bal kezeseknek a matrica bal szélét érdemes először oda ragasztani és fentről lefelé húzva az ujjainkat haladjunk vele jobbra. Jobb kezesek esetén a jobb szélét érdemes a matricának oda ragasztani és bal kézzel eltartani a matricát. A folyamat ugyan az, fentről lefelé simítjuk a felületre a matricát közben a matrica ellenkező vége felé haladunk. Mikor a végére értünk az egész felületet még egyszer átsimíthatjuk, hogy biztosan mindenhol megfelelően a felületre ragadjon a matrica.

Applikáló réteg eltávolítása

Ezt rátok bízom, hogy felülről, alulról vagy oldalról szeretnétek kezdeni, de el kell távolítani a matricáról az applikáló réteget. Miután egy kis részt sikerült felszednünk (körömmel könnyedén alá tudunk nyúlni) szép lassan haladva húzzuk le a réteget a matricáról. Figyeljetek a picike részletteknél, itt lassabban haladjatok, nehogy az applikálóval leszedjétek a darabkát a felületről. Abban az esetben, ha kicsit feljön a matrica, akkor engedjük vissza az applikáló réteggel, simítsuk alaposan a felületre és kezdjük újra a lehúzást.

Applikáló réteg eltávolítva, matrica a helyén 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Feliratkozás a hírlevelünkre