Barion Pixel

Vasalható matrica felhelyezése

Vasalható matrica felhelyezés segédlet

A vasalható matrica egy olyan matrica, melynek anyaga hő hatására az anyagra ragad, olvad. Ez az anyag lehet póló, párnahuzat, pulóver, kötény…. hőre nem olvadó anyag. Nylon vagy műszálas anyagokra NEM vasalható!

A nálunk vásárolható minták hagyományos vasalóval is felhelyezhetőek, kiváló minőségűek, tartósak, moshatóak. ( Megfelelő felvasalás esetén)

A nálunk kapható vasalható matricák CSAK A MINTÁK, a képeken szereplő póló vagy egyéb anyagok csak mintaként szolgálnak. Rendelést követően csak a minták kerülnek kiszállításra.

A vasalható matricák 3 rétegből állnak.
1. hordozó felület
2. maga a vasalható minta
3. felvasaláshoz szükséges papír réteg
(A felsorolás a csomagolásban található sorrendet jelöli, felhelyezéskor a rétegek más sorrendben kell, hogy elhelyeződjenek. Részletek lejjebb olvashatóak.)

FELHELYEZÉS MENETE

1. A megkapott minta kicsomagolása. (Csak a celofán csomagolást távolítsd el!)

2. Készítséd elő a vasalót (Gőzölős vasaló esetén kapcsold ki a gőzölős funkciót vagy vedd le nullára.) kapcsold be és állítsd maximális hőfokra. (150-160°C)

3. Vedd elő a pólót (vagy azt az anyagot), amire vasalni szeretnéd a mintát. FONTOS! a póló (egyéb anyag) tejesen tiszta legyen!

4. Vasald teljesen simára a felületet. (Amennyiben a felület nem teljesen sima, akkor a minta tapadássa sem lesz megfelelő)

5. A mintát tervezés céljából tedd a felületre, (NE szedd szét!) erre azért van szükség, hogy pontosan be tudd magadnak mérni, hogy hova szeretnéd vasalni majd a mintát.

6. Miután a vasalód kétszer felmelegedett (erre azért van szügség, hogy biztosan forró legyen a talpa) a pólót helyezd a kemény vasalódeszkára (vagy kemény hőálló felületre esetleg vékony kartonnal letakart asztalra) annak megfelelően, hogy hova szeretnéd majd valsani a mintát.

7. Vasalható matricán található nagyobb, felhelyezést segítő papír réteget vedd le és tedd félre. (ez a papír réteg könnyen eltávolítható)

8. A mintának azt a felületét kell a pólóra helyezni, amelyről a papír réteget levetted. Ez a felület tapintásra kicsit ragad. Ennek a ragadós felületnek kell lefelé lennie, azaz a pólóra ragadva. Miután felhelyezted simítsd kicsit rá a pólóra. (Amennyiben ekkor kicsit ragadósnak érzed a felületet, amit simítasz, akkor rosszul csináltad, annak az oldalnak kell az anyaghoz érnie) Sima felületnek kell felül lennie.

9. Az előbb félretett felhelyezést segítő papír réteget helyezd a minta sima felületére, hogy az teljesen befedje azt.

TIPP! Amennyiben a vasalódeszkád felülete nem teljesen sima, rácsos szerkezetű, akkor ajánlott a minta rávasalását csempén, járólapon végezni, aminek a felülete teljesen sima és bírja a hőt.

Minta méretétől függően innentől a felhelyezésre két opció van:

A vasaló felülete teljesen takarja a vasalandó mintát

1. ebben az esetben a forró vasalót tegyétek a papír rétegre, hogy teljesen befedje a mintát és erősen nyomjátok a felületre 10-15 másodpercig. Fokozottan figyelj a szélekre és a sarkokra. A 10-15 másodperc elteltét követően simítsd végig a széleket és a sarkokat. (A fólia gyári leírása szerint 160°C 10-15 másodperc 2,5-3,5 bar nyomással)

2. Várj egy kicsit, amíg hül a felület.

3. Vedd le a papír réteget.

4. A minta egyik sarkánál kezdd el kicsit lehúzni a hordozó felületet a mintáról. (Egyik kezeddel fogd a hordozó anyagot a másikkal pedig a pólót) Amennyiben a minta tökéletesen a pólón marad, akkor óvatosan húzd le a teljes hordozót. (könnyen le kell jönnie) Abban az esetben, ha a minta elválik a pólótól, akkor ismételd meg a vasalási folyamatot. FONTOS! a papír réteget minden esetben helyezd a vasalható matrica mintára mielőtt a vasalót rátennéd. Illetve ügyelj arra, hogy az anyag ne égjen meg, ne tartsd túl sokáig rajta a meleg vasalót.

A vasaló felülete nem takarja teljesen a mintát

1. ebben az esetben részekre kell osztanod a felvasalást. A minta egyik szélétől indulva annyiszor ismételd a 10-15 másodperces nyomásos vasalásos folyamatot, amíg a teljes felületen el nem végezted azt. A minta minden részén haladj végig a vasalóval.
(A fólia gyári leírása szerint 160-165°C 10-15 másodperc 2,5-3,5 bar nyomással)

2. A minta egyik szélén tedd le a vasalót, takarjon ki a mintából annyit, amennyit a vasaló talpa kitakar, nyomd rá 10-15 másodpercig, majd emeld fel és tedd a vasalót a mintának arra a részére, melyet az előző vasalásnál a vasaló talpa nem takart ki. Ismételd a 10-15 másodperces nyomást.

3. A minta méretétől függően ismételd a folyamatot addig, amíg a teljes mintát a pólóra nem vasaltad. A 10-15 másodperc elteltét követően simítsd végig a széleket és a sarkokat.

4. Várj egy kicsit, amíg hül a felület.

5. Vedd le a papír réteget.

6. A minta egyik sarkánál kezdd el kicsit lehúzni a hordozó felületet a mintáról. (Egyik kezeddel fogd a hordozó anyagot a másikkal pedig a pólót) Amennyiben a minta tökéletesen a pólón marad, akkor óvatosan húzd le a teljes hordozót. Abban az esetben, ha a minta elválik a pólótól, akkor ismételd meg a vasalási folyamatot. FONTOS! a papírréteget minden esetben helyezd a vasalható matrica mintára mielőtt a vasalót rátennéd.

A rosszul felvasalt matricákért, koszos vagy rossz minőségű anyagra vasalt matricákért felelősséget nem tudunk vállalni! A minta tartóssága nagyban függ az anyag minőségétől, amire kerül.

MOSÁS, VASALÁS

A minta felhelyezését követő 24 óra után a ruha kifordítva maximum 40 fokon mosható. Szárítása szárítógépben nem ajánlott! Vasalás alkalmával a minta ne érintkezzen a vasaló forró felületével, mert megolvaszthatja azt.

A minta felvasalása saját felelősségre történik! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a forró vasaló égési sérüléseket okozhat!

Felhelyezéssel kapcsoltban további kérdésed merül fel, akkor írj nekünk: info @ matricazdfel.hu.

Feliratkozás a hírlevelünkre