Kosár

Autó matricázás

Autó matricázás

Matricáink nagy részét autókra ragasztják ügyfeleink, ezért szeretnénk veletek néhány tippet megosztani. Előző bejegyzésünkben bemutattuk az általános matrica felhelyezést, most lássuk ezt az autók esetében is.

Autóknál a legkedveltebb felület a hátsó ajtó, csomagtartó ajtó területe, szélvédő. Utóbbi esetében érdemes arra figyelni, hogy a kilátásban ne zavarja majd a vezetőt. Bizonyos autó matricák pl. a pillangó autómatrica jobban mutatnak az autó oldalára helyezve vagy a motorháztetőn, de az elhelyezés természetesen a tulajdonos elképzelésén múlik. Az autómatrica vásárlás folyamata kezdődhet úgy, hogy már tudjuk hova szeretnénk ragasztani a matricát és itt mekkora a felületünk, de leggyakrabban előbb megtetszik a minta és utána választunk felületet.

Autómatrica mérete

Méret esetében én azt szoktam javasolni, hogy ne legyen se túl kicsi se túl nagy. Amennyiben a matrica túl kicsi, akkor a minta csak közelről kivehető, a rajta levő esetleges szöveg olvashatatlan lesz. DE! A túl nagy matrica sem igazán előnyös. A matrica mérete függ ugyebár a felület méretétől. Véleményem szerint, akkor megfelelő a matrica mérete, ha az nem tölti ki 100%-osan a rendelkezésre álló felületet. Természetesen itt a nem a reklám célra dekorált felületekről beszélünk, hanem pl. egy kutya matricáról. Szerintünk az ideális, ha a felület kb 70%-át tölti ki a matrica. Példaként említett kutya matricák esetében a legkedveltebb méret a 20 cm.

Matrica színek

Szín kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a felület színét. Sötét színű autó esetén világos színű matrica javasolt, világos szín esetében pedig sötétebb. Gondolhatnátok, hogy ez teljesen egyértelmű, de sajnos sok esetben találkozunk olyannal, hogy pl egy fekete autóra barna matricát rendelnek és felragasztáskor jönnek rá, hogy a barna szín hiába passzol a kutyusa színéhez, de a fekete felületen nem igazán látszik. Többször kérdezték már, ezért itt érdemesnek tartom megírni, hogy az egy színű matricák esetében (webshopunkban fekete mintákat használunk elsősorban fehér felületre) amit láttok fekete szín, az maga a matrica, a körülötte lévő részek, amit a fehér autó miatt fehérnek láttok, azoknál nincsen matrica, ott a felület színe látszódik, így maga a matrica csak a fekete minta.

Basset hound matrica

Vannak olyan matricáink, amelyek színesek, azok teljes terjedelmükben takarják a felületet, amire kerülnek, de itt is érdemes a felület színétől eltérő színt választani.

Baba az autóban lábnyom matrica (lány)

Harmadik típus pedig az átlátszó alapra kerülő matricák, melyeken a minta egy átlátszó alapra kerül nyomtatásra, és a minta körüli részen átlátszik a felület színe, amire kerül.

Kézilabda matrica 8

Néhány példa a színekre: fekete matrica ajánlott: fehér, szürke, ezüst, sárga, világoskék, narancssárga, piros és rózsaszín autókra, fehér matrica: fekete, sötétkék, sötétzöld, bordó és grafit színű autókra. De természetesen a leggyakoribb színek a fekete és a fehér. Weboldalunkon láthattok egy galériát, amiben a már felkerült matricáink láthatóak, érdemes azok között is ötleteket lopni 🙂
A színek mellett az egyszínű matricáink esetében választható még, hogy a matrica felülete matt vagy fényes legyen. Erre lényegében nincs semmilyen szabály, teljesen tőled függ, hogy melyik tetszik jobban. A fényes felületen kicsit megcsillan a fény a matt esetében pedig nem 🙂 Engem kérdeztek, akkor én a mattot kedvelem jobban.

Amennyiben már megvagyunk a felülettel, a mérettel és a színnel, akkor jöhet a felhelyezés. Fontos, hogy 10°C alatt nem ajánlott a matricák felhelyezése. (természetesen kültéren)

1 lépés: A felület alapos megtisztítása. Amennyiben a felület nem sáros, csak a napi használatból eredő kosz van rajta, akkor én ablakmosó folyadékot szoktam használni. Töröljük teljesen szárazra a felületünket.

2 lépés: Tervezés. Itt még a matricát eredeti állapotában oda próbáljuk a felülethez, eltervezzük hova is kerüljön a matrica.

3 lépés: A matrica papír rétegének eltávolítása. (Jelen esetben a kisebb méretű autó matricákról írunk, a nagyobbak esetében az előző bejegyzés alapján járjatok el) Ez a matrica alsó rétege, ahol egy kicsit sem látszódik a matrica mintája. Távolítsuk el a matricáról, de óvatosan és lassan dolgozzunk, nehogy a kisebb darabok a papíron maradjanak, vagy a vékonyabb elemek elszakadjanak.

4 lépés: A megmaradt matricánk tetejét kb. egy ujjnyi vastagságban nyomjuk a felülethez, ahova ragasztani szeretnénk.

5 lépés: Felületre simítás. Fentről lefelé haladva simítsuk a felületre a matricát úgy, hogy jobbról balra vagy balról jobbra haladva szépen lassan jutunk egyre lejjebb a felületen. Erre azért van szükség, hogy az esetlegesen alá kerülő levegőt kisimítsuk a matrica alól.

6 lépés: A matrica a helyén, de még az applikáló felső rétegel. Ajánlott a felhelyezés után még egyszer alaposan a felületre simítani a matricát.

7 lépés: Távolítsuk el az applikáló felső réteget a matricáról. FONTOS! Lassan húzzuk le úgy, hogy figyeljünk a matrica kisebb darabjaira is, hogy a felületen maradjanak.

 

Autó mosása

Ezt a kérdést is gyakran felteszik nekünk: Az autó felülete mosható-e miután a matrica felkerül rá? A felhelyezést követő 24 óra múlva az autó már mosható. Amennyiben a matricát megfelelően tettük fel, akkor az autó nagynyomású mosóval is mosható.

Nagyobb méretű matricák esetében a felhelyezés kicsit nehézkesebb, de kb. 50 cm nagyságig ez a technikai követhető. Hamarosan írunk a nagyobb matricák felhelyezéséről is. Jó matricázást mindenkinek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük